Pauliina Pasanen: "Naistenpäivänä 8.3.2022"

8.3.2022

Tänään 8.3.2022 vietämme Kansainvälistä naistenpäivää. 

Onnea siis sinulle nainen, nuorempi tai vanhempi. 

Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran 8.3.1975. Historiankirjat kuitenkin kertovat, että jo 1900 -luvun alkupuolella Kööpenhaminassa kokoontui sosialistinen internationaali. Täällä päätettiin naistenpäivän vietosta. Internationaalin päätöksen mukaan päivän tarkoituksena oli edistää naisten äänioikeutta sekä naisasialiikettä.

Kuluneiden vuosikymmenten aikana tasa-arvoperiaatetta on vahvistettu useamman kerran, esimerkiksi YK:N peruskirjassa vuonna 1945 sekä yleissopimuksessa vuonna 1979. Vuonna 1995 naisten neljännessä maailmankonferenssissa Pekingissä hyväksyttiin julistus ja toimintaohjelma. Ohjelman tavoitteena oli poistaa aktiivisesti esteitä naisten oikeuksien tieltä. Agenda 2030 -tavoitteiden yhtenä tärkeänä osana on tasa-arvon ja naisten oikeuksien lisääminen.

Olemme onneksemme saaneet lukea ja kuulla, kuinka maassamme valmistellaan pitkään odotettua seksuaalirikoslainsäädännön uudistusta. Tämän uudistuksen tavoitteena on parantaa lain tarjoamaa suojaa seksuaaliselta väkivallalta. Uudistusluonnoksessa on vielä muutamia hiottavia yksityiskohtia, mutta kohti parempaa huomista olemme menossa.

Parin viimeisen viikon tapahtumat Ukrainassa huolestuttavat suuresti. Niin Ukrainassa kuin muuallakin maailmassa sodan jalkoihin jäävät naiset ovat heikossa asemassa. Heihin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan riski kasvaa. On tärkeää, että me naiset kuulemme ja näemme toisemme. Tuemme ja kannattelemme eri elämäntilanteissa olevia tyttöjä ja naisia. Otathan ystäväksesi sen, joka kaipaa turvallista olkapäätä. Tai sen, joka etsii epätoivoisesti parempaa huomista. Tai sen, joka on joutunut matkustamaan pitkän matkan vieraaseen maahan ja kulttuuriin. Kuuntelet, olet läsnä, lohdutat.

Tehkäämme tästäkin päivästä parempi. Luokaamme valoisampi tulevaisuus. Annetaan siivet tytöille, jotta heillä on mahdollisuus viedä tasa-arvon asiaa ympäri tulevaisuuden maailmaa.


Pauliina Pasanen

Pohjanmaan Kokoomusnaiset, pj