Julkilausuma, piha 5/2019

9.6.2019

YHDEKSÄN HYVÄÄ JA KYMMENEN KAUNISTA 

 

Toukokuun hengentuote Säätytalolta, hallitusohjelma, tarjoaa muutosta vaatineelle kansalle yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Mutta millaista arkea nämä ”tulevaisuuden investoinnit” maalaavat kovaan työntekoon uskoville pohjalaisille, jotka ruokamaakunnan viittaa kantavina tuottavat leipää myös kasvukeskusten palvelujen äärellä olevien cityvihreiden pöytään?

Polttoaineveron kiristäminen nykyisestään on ensimmäinen takaisku maakunnan väelle. Lompakon paksuudella ei ole tankatessa merkitystä, kun töihin on kuljettava työpaikkojen määrittelemien aikataulujen pohjalta, ei harvakseltaan kulkevan bussin mukaan. Töissä käyminen tulee kalliimmaksi, mikä ei erityisesti houkuttele matalapalkkaisissa tai osa-aikatyötehtävissä työskenteleviä. Osaavan työvoiman saatavuudessa on huutava pula usealla alalla ja liikkumisen kulujen nousu varmasti vähentää pendelöinnin mielekkyyttä.

Antibioottivero on toinen seikka, jota me Pohjanmaan Kokoomusnaiset emme näe Suomessa järkevänä. Suomalaisille tuotantoeläimille käytetään antibiootteja vain tarpeeseen eläinlääkärin määräyksestä ja eläinten hyvinvointia sekä terveyttä seurataan tarkasti. Jokainen maa valvoo itse lääkkeiden käyttöä alueellaan. EU:n eri maissa käytettävät antibioottimäärät ovat moninkertaisia verrattuna Suomeen, joka tässäkin suhteessa toimii maailman mallimaana. On voimakas ylilyönti kerätä veroa, mikä voi pahimmillaan vähentää aidosti sairaan eläimen lääkitystä kustannussyistä.

 

Anna-Maija Renko

Pohjanmaan Kokoomusnaiset ry

piirin puheenjohtaja