TYÖYHTEISÖJEN IKÄJOHTAMINEN ON HAASTE

Eri-ikäisten työntekijöiden johtamisessa nousee esille tämän ajan oikeudenmukaisuuden haaste kohdella kaikkea erilaisuutta yksilöllisesti. Yksilöiden välillä esiintyy monenlaisia eroja ja ikä on yksi sellainen seikka, johon työpaikoilla on kiinnitettävä huomiota.

Muun muassa Työterveyslaitos on listannut ikäjohtamiseen liittyviä asioita. Niistä keskeisimpänä on nähtävä se, että ikäjohtaminen on töiden organisointia ja johtamista ihmisen elämänkulun sekä voimavarojen näkökulmasta. Ikäjohtamisessa nousee esille erilaisia tarpeita nuorten ja ikääntyvien keskuudessa.

Oikeanlainen ikäjohtaminen hyödyttää koko organisaatiota ja jokaista työntekijää, sillä siten työntekijät jaksavat työssään paremmin ja pidempään. Hyvinvoivien työntekijöiden avulla organisaatiot pystyvät hyödyntämään henkilöstövoimavarojaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä aikaansaa myönteistä työnantajakuvaa, joka auttaa selviytymään kilpailussa osaavasta henkilöstöstä. Tällä saavutetaan etua koko organisaatioon ja sitä kautta koko yhteiskuntaan.

Miten tällaisiin edellä mainittuihin esimerkkituloksiin sitten päästään? On tärkeää, että eri-ikäisten ja eri elämäntilanteissa olevien työntekijöiden tarpeet huomioidaan työyhteisöissä työnsuunnittelusta lähtien. Lisäksi se, että työtiimit tulisi pyrkiä rakentamaan niin, että kokemattomat ja kokeneemmat työntekijät työskentelisivät yhdessä. Yhtään ei turhaan puhuta hiljaisen tiedon siirtämisestä vanhemmilta nuoremmille. Taitava hiljaisen tiedon siirtäminen on sellaista, jossa parhaat käytänteet siirtyvät eteenpäin ja vanhentunut tieto ja tavat karistetaan pois. Se on haaste ja mahdollisuus, jota tuetaan taitavalla ikäjohtamisella.

 

Mari Lampinen-Tuomela

Pohjanmaan Kokoomusnaiset ry:n piirihallituksen jäsen