LAPSEN ETU JA ÄIDIN TASA-ARVO TYÖELÄMÄSSÄ

 

Useat asiantuntijatahot ja tutkimukset osoittavat, että naiset syrjäytyvät työelämässä nimenomaan pitkien kotonaolojaksojen aikana. Eriytyminen työmarkkinoilla alkaa siinä vaiheessa kun perheeseen syntyy lapsi. Myös naisten palkkakehitys kärsii kotona vietetyistä vuosista, tämä kohdentuu kaikkiin  naisiin, ei vain äiteihin.

Mikäli kotihoidontukijärjestelmää luotaisiin nyt, olisi keskustelun kärki nimenomaan tasa-arvokysymyksessä, naisten palkkakehityksessä sekä eläkkeissä, kuten myös lapsen oikeudessa saada viettää aikaa isän kanssa.

Perheistä, joissa on alle kaksivuotias lapsi, kotihoidontukea käyttää nykyisellä järjestelmällä 37%, kolme- kuusivuotiaiden lasten vanhemmista sitä käyttää enää vain noin 10%. Vaikka isä ei omaa kiintiötään käyttäisi lapsi on päivähoitoon mennessään n. 2v 3kk.

Muutos ei tule vaikuttamaan läheskään kaikkien perheiden arkeen tai valintoihin – ehkä isät jäävät herkemmin kotihoidontuelle, jota uudistuksella tavoitellaan.

Pohjanmaan kokoomusnaiset tukevat kokoomuksen tavoitteita joustavasta hoitorahasta, tuntiperusteisista päivähoitomaksuista, naisten työmarkkina-aseman ja tasa-arvon parantamisesta, vanhemmuuden kustannusten tasaamisesta sekä erilaisten perheiden huomioon ottamisesta kokonaisuudistuksen yksityiskohdissa. 

Tasa-arvoon tähtäävät toimenpiteet ovat Pohjanmaan kokoomusnaisten tärkeimpiä tavoitteita.

 

Pohjanmaan Kokoomusnaiset ry
Syyskokous 26.9.2013