KUN ISÄ JA ÄITI LYÖVÄT TOISIAAN

Lapsi viaton osapuoli perheväkivaltatilanteissa

Perheväkivaltatapauksissa keskitytään usein vain siihen, mikä on johtanut vanhempien väkivaltaisuuteen ja miten tekijä ja uhri ovat sen kokeneet. Väkivallan tekijöille ja uhreille tarjotaan myös useissa kunnissa tukea vertaisryhmien kautta. Vähemmälle huomiolle jäävät perheen lapset, jotka ovat väkivallan silminnäkijöitä. Usein ei huomioida sitä, miten vanhempien välinen väkivalta vaikuttaa lapsiin ja mahdollisesti myös lasten tulevaisuuteen.

Lasten kanssa tulisi aloittaa ennaltaehkäisevä työ heti, kun perheessä todetaan vanhempien välistä väkivaltaa. Lapset eivät osaa yksin purkaa tuntemuksiaan siitä, mitä ovat nähneet ja miten ovat väkivaltatilanteet kokeneet.  Jos lapset ahdistuvat vanhempien väkivaltaisuuden vuoksi eikä heidän kanssaan ole käsitelty asiaa, pahimmillaan se vaikuttaa lasten tunne-elämään tulevaisuudessa ja mahdollisesti heijastuu myös heidän omaan parisuhteeseensa. Väkivaltaa kokeneet ja nähneet pojat saattavat myös useammin itse lyödä ja tytöt puolestaan alistuvat. Vaikkakin yhä useammin myös nainen lyö.

Ennaltaehkäisevä työ väkivaltaa kokeneiden ja nähneiden lasten kanssa saattaisi estää traagisia perhesurmia, kun osataan käsitellä paremmin omaa pahaa oloa ja aggressioita.

 

Wilhelmiina Kukkamo
Pohjanmaan Kokoomusnaiset ry.

Piirihallitus 8.1.2014