Julkilausuma, piirihallitus 2/2018

10.2.2018

Elintarvikemarkkinalaki on Suomen etu

 

Elintarvikemarkkinalain valmistelun yhteydessä on suunnitelmissa perustaa ruoka-asiavaltuutetun eli reiluja kauppatapoja valvova vakanssi. Lailla on tarkoitus varmistaa kauppatapojen reiluus, oikeudenmukaisuus ja että sopimuksissa pitäydytään. Useassa EU-maassa on jo ruoka-asiavaltuutettuja. Kaupan ala on suhtautunut kriittisesti uudistukseen.

Maataloutta on vaivannut jo toista vuosikymmentä tilanne, jossa maatilat  yksi toisensa jälkeen laittavat ovensa säppiin ja nostavat kädet pystyyn tuottajahintojen ollessa liian matalat suhteessa annettuun panokseen. Sijoitetulle pääomalle tulee myös saada korko. Olemme jatkuvassa hintapoljennassa sokeutuneet ostamaan ulkomaista tuotantoa joko tietoisesti tai keskusliikkeiden lähes pakottamana omien halpamerkkien syrjäyttäessä kotimaiset kalliimmat tuotteet.  Suomalainen kuluttaja on aiempia sukupolvia laatu- ja terveystietoisempi sekä eettisempi ja edellyttää kestävän kehityksen mukaisia tuotantotapoja.  Miksi siis kaupan ala suhtautuu kielteisesti koko maata ja alaa nähdäksemme positiivisesti kehittävään lain valmisteluun? Onko kotimaisten yritysten juhlalliset puheet eettisestä ja oikeudenmukaisesta toiminnasta vain sanahelinää vai mistä paniikkireaktio johtuu? Nyt on erinomainen hetki tervehdyttää alaa ja parantaa kotimaisen maatalousyrittämisen toimintaedellytyksiä.

Globaalitaloudessa keskinäisriippuvuus on väistämätöntä. Mutta omavaraisuutta tuotannossa ei saa jättää lapsipuolen asemaan, sillä se on myös tärkeä turvallisuuspoliittinen asia. Suomi elää viennistä ja laadukkaat, kiistattomasti puhtaat tuotteet, ovat kysyttyjä kotimarkkinoiden lisäksi ulkomailla.

 

Pohjanmaan Kokoomusnaiset ry
Piirihallitus 06.02.2018